
Kvalitet
Kvalitets- og evalueringsplan
Kvalitetsarbejdet skal sikre kvaliteten i skolens kerneydelse og organisation. Vi ønsker at blive så gode til at drive skole som muligt. Dette sker bl.a. gennem opstilling af kvalitetskrav og evalueringsstrategier og gennem fastlæggelse af nøgleområder i undervisning og organisation, som skal have særlig opmærksomhed i en årrække.
Skolens evalueringsplan.
Elevtilfredshedsundersøgelse 2018: Rapport
Elevtilfredshedsundersøgelse 2014: Grafer over elevtilfredshed.
Elevtilfredshedsundersøgelse 2013: Grafer over elevtilfredshed.
Elevtilfredshedsundersøgelse 2012: Grafer over elevtilfredshed.
Elevtilfredshedsundersøgelse 2011: Grafer over elevtilfredshed.
Karakterer og nøgletal
I fokus for skolens virksomhed er de unges alsidige faglige og kompetencemæssige udvikling. Skolens nøgletal (fuldførelsesprocent, overgang til uddannelse og karakterer) kan findes via:
Fraværsopgørelse 2017-18
I skoleåret 17-18 var skolens gennemsnitlige fremmødefraværsprocent på: 12,1 %
Fremmødefraværstallene er trukket via funktionen ”nøgletal” i Lectio og inkluderer således alle elever herunder elever, som ikke har gennemført det pågældende skoleår. Tallet dækker over en stor forskel på STX og HF: 9,6 % på STX og 17,5 % på HF.
Tallet dækker generelt over store udsving – en hovedpart af eleverne med et lavt fravær og enkelte elever med meget højt fravær.
Skriftligt fravær var 8,1 % i gennemsnit på STX og 17,7 % på HF. Det giver en samlet skriftlig fraværsprocent på 11 %.
Energimærkning
Vi arbejder på at udnytte energien på bedst mulig måde. Vi har mange tiltag i forhold til at gøre vores skole mere energirigtig.
Her er henvisninger til energimærkerapporter for vores bygninger:
Energimærke for idrætshallen
Energimærke for hovedbygningen
Opfølgningsplan 2015-18
Fokus på frafald
Baggrund: Der har været et for stort frafald, og det skal sænkes.
Indsatser: Skolens fastholdelsesstrategi.
Forbedring af skriftlige karakterer
Baggrund: Skolens karakterniveau ved eksamen lever ikke op til niveau i forhold til de skriftlige karakterer. Vi har en god løfteevne i forhold til det mundtlige, men det kniber i forhold til skriftlige karakterer – og det gælder de fleste fag.
Indsatser:
- 2014-15 skemapositioner til omlagt skriftligt arbejde i ydermoduler. Opfordring til at bruge dem. 2015-16 ”sk-moduler” (omlagt skriftlighed) lagt i skema for alle klasser. En bevægelse fra slutevaluering mod mere vejledning og støtte i processen. 2017-18 skal ordningen evt. udvides og gøres mindre frivillig.
- Progressionsudvalg med fokus på skriftlighed. Jævnlig tilpasning af progressionsplan og vejledninger til skriftlige opgaver. 2015-> Skriftligheds- og At-udvalg: Mere fokus på skrivevejledninger og omlagt skriftlighed.
- Udvikling af lektiecafé. Lektiecafé som et sted for fællesskab og faglig udvikling. 200 timer årligt til planlægningen og ressourcer til at skabe et særligt attraktivt lektiecafémiljø.
- Særlige forløb for elever med særlige udfordringer i forhold til skriftlighed. Indtil videre i spansk.
Evaluering: De skriftlige karakterer sammenholdes år for år, og der forventes løbende en forbedring af niveauet. Der måles på elever, der deltager jævnligt i lektiecaféer – kan man se en udvikling i deres skriftlige standpunkt? Der måles i forhold til fag og hold, der i udpræget grad benytter sig af omlagt skriftlighed i forhold til hold, der ikke gør. Effekten på særhold evalueres i et samarbejde mellem særholdsunderviser og den normale underviser.
Flere 1. prioritetsansøgere
Baggrund: Vi har på Herlev Gymnasium & HF ikke haft nok 1. prioritetsansøgere, og det har negative konsekvenser for frafald og for elevtilfredshed.
Indsatser:
- Samarbejder med lokale folkeskoler. Vi lægger mange kræfter i at lave velfungerende brobygningsforløb og skolebesøg, og vi tildeler området ekstra ressourcer. Vi laver herudover talentforløb for lokale folkeskoleelever.
- Markedsføring, hjemmeside, presse, Facebook m.m. Vi sørger for at tage gode billeder til alle arrangementer og vi får arrangementer i den lokale presse, vi planlægger en revision af hjemmeside.
- Skarpere profil. Vi har gang i et større strategiprojekt med fokus på bl.a. skolens profilering. Vi skal blive bedre til at skille os ud og vise, hvad der er særligt attraktivt ved Herlev Gymnasium & HF.
Mere lærersamarbejde og mere sammenhæng for eleverne
Baggrund: Der ønskes mere samarbejde mellem lærerne og mere sammenhæng for eleverne i forhold til undervisningen.
Indsatser:
- Studieområder med samarbejdende lærere. Vi har over en tre-års-periode kørt med tættere lærersamarbejde i to studieretningsklasser. Vi arbejder fremadrettet på at dele skolen ind i områder med underliggende studieretninger, der ligger tæt op ad hinanden. Lærerne inden for hvert område skal planlægge og udføre undervisningen med en langt større grad af samarbejde.
- Fokus på videndeling. Vi vil udforme et online system til videndeling, og vi vil pædagogisk i 2015-16 have fokus på, hvordan vi videndeler bedst muligt.
- Forsøg med to-lærerordninger m.m. Vi vil i perioden lave forsøg med to-lærer-ordninger og med andre former for udvidede lærersamarbejder.
- Mere studieretningstoning. Vi vil have fokus på at øge studieretningstoningen.
Evaluering: Vi vil monitorere elevernes opfattelse af sammenhæng i undervisningen i elevtilfredshedsundersøgelserne. Vi vil følge vores online videndelingssystem i forhold til hvor meget, der bliver delt, og hvem der deler. Vi vil gennem fokusgruppeinterviews og spørgeskemaundersøgelser + simpel optælling analysere, hvilken effekt studieområdefokuseringen har på mængden af faglige samarbejde.
It-pædagogisk udvikling
Baggrund: IT er kommet for at blive i skolesammenhæng, men udover at give mange pædagogiske muligheder, giver det også en lang række pædagogiske udfordringer.
Indsatser:
- 3 pædagogiske it-vejledere. Introduktion og kontakt til eleverne. Herudover køres der jævnligt med it-pædagogiske-workshops og små udviklingsgrupper. It-vejlederne fremstår som eksperter inden for forskellige områder, så der altid er én at spørge til råds på skolen i forhold til it-pædagogik.
Evaluering: Den IT-pædagogiske satsning vurderes gennem løbende at sammenholde elevtilfredshedsmålingen 2014. Brugen af it i undervisningen evalueres gennem spørgeskemaer i Lectio og gennem samtaler med fagkoordinatorerne.